Shopping cart
€0.00

Schotse Whisky soorten

Welke Schotse Whisky soorten er officieel zijn, heeft altijd afgehangen van belastingen en wetgeving. Hierdoor is er in de loop der jaren nog wel eens wat veranderd. Er zijn eigenlijk twee belangrijke data die er voor zorgen dat we Schotse Whisky vandaag de dag kennen zoals het is.

1909

In 1909 werd er door de Schotse Royal Commission gedefinieerd wat Schotse Whisky mocht heten en wat niet. Dit gebeurde na een schandaal met vervalste Schotse Whisky en een langslepend verschil in mening over de te gebruiken technieken.

De Koninklijke Commissie bepaalde dat Schotse Whisky enkel en alleen werd gedistilleerd in Schotland uit een beslag van granen, die zijn omgezet in oplosbare suikers door de werking van enzymen (amylase / diastase)  in het gemoute deel van het beslag (water, granen en gist zijn hiervan de belangrijkste ingrediënten) .

Regelgeving 2009

In de loop der jaren kwamen er wat regels bij en in 2009 kwamen de Scotch Whisky Regulations. Daarnaast werd het vastgelegd in Europese wetgeving. Zowel vermaling, vergisting en distillatie dienen in Schotland plaats te vinden, waarbij distillatie plaats vindt bij een percentage van 94,8%. Hierna moet de ‘New Make Spirit’ in eiken vaten niet groter dan 700 liter rijpen voor tenminste 3 jaar. Het minimale alcoholpercentage dient 40% te zijn.

5 soorten

Sindsdien zijn er 5 soorten Schotse Whisky

  1. Single Malt Schotse Whisky
  2. Blended Malt Schotse Whisky
  3. Single Grain Schotse Whisky
  4. Blended Grain Schotse Whisky
  5. Blended Schotse Whisky

We zullen ter zijner tijd deze 5 soorten apart beschrijven.

Schotse Single Malt en Blended Malt voorbeeld:

Nieuws

Laat een reactie achter

Vorig blogbericht
Benromach nieuwe Wine Cask Single malt Whisky
Volgend blogbericht
Whisky wiel en kleur schema