Beschrijving
Omschrijving
De Et Caetera is een volle stijl viognier met een relatief lange houtrijping. Naast een rijk palet aan fruitaroma’s (geel fruit, steenfruit, een hint van citrus), ruik en proef je duidelijk aroma’s van brioche, houttoast, vanille, zoete specerijen, en een lichte mineraliteit in de afdronk. De wijn is vol, boterig, en heeft een lange afdronk.
Je kunt deze wijn tot 8 jaar bewaren.
Druivenras: 100% viognier
Terroir: klei, kalksteen, graniet
Opvoeding: 10 maanden rijping op eiken vaten en porseleinen amfora (10%)
Herkomst: Brézème | Noordelijke Rhône | Frankrijk
Wijn & Spijs
Deze wijn is een uitstekende begeleider van stevige visgerechten, met bijvoorbeeld een romige saus. Geroosterd gevogelte maakt ook een goede combinatie. Maar denk ook aan gerechten met wat fruit, bijvoorbeeld een kip tajine met abrikoos, amandel, en saffraanrijst.
Over Domaine Lombard
De wijngaarden van Jonathan, een jonge en zeer enthousiaste wijnmaker, liggen in Brézème, een kleine appellation in het noorden van de Rhône, iets ten zuiden van Hermitage en Cornas. Sinds 2012 heeft hij het domein overgenomen. Met veel trots zet hij de wijnbouwtraditie in deze streek voort. Echter heeft hij er ook voor gezorgd dat het domein met zijn tijd mee gaat en sinds 2021 zijn hun wijnen bijvoorbeeld biodynamisch gecertificeerd.
Het gebied waar hun wijngaarde liggen, is heuvelachtig en de bodem wordt gekenmerkt door kalksteenmergel met hoge concentraties van afwisselend ijzermineralen, zand, of grote kiezels. Ze hebben typische druiven voor de Rhône vallei aangeplant staan, waaronder een paar zeldzame en moeilijke druivensoorten. Natuurlijk bestaat het merendeel uit Syrah (10 ha), maar daarnaast hebben ze ook marsanne (4 ha), roussanne (2,5 ha), viognier (2 ha) aangeplant staan.
Voor het maken van hun wijnen benutten ze niet alleen de mogelijkheden van de verschillende druiven die ze aangeplant hebben staan, maar maken ook gebruik van veel verschillende methoden die voorhanden zijn om de wijn te laten rijpen. Afhankelijk van de wijn die ze maken en de druiven die ze gebruiken, kiezen ze de optimale rijpingsmethode. Naast verschillende typen houten vaten, maken zij ook gebruik van amforen. Omdat amforen poreus zijn, zorgen zij door contact met lucht voor een vergelijkbare rijping als houten vaten, zonder dat zij smaak meegeven aan de wijn. Verder maken zij (in beperktere mate) gebruik van betonnen en RVS tanks.
Door relatief lange rijping op vaten en amfoor en natuurlijk de krachtige druivenrassen die zij gebruiken, zijn de meeste van hun wijnen lange tijd te bewaren. 12 tot 20 jaar zijn geen uitzondering.
Domaine Lombard Et Caetera
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.