Shopping cart
€0.00

Eigen Import

— met zorg voor je geselecteerd

Het is voor elke wijnhandelaar een droom om eigen wijnen te importeren. Langs beurzen en proeverijen om inheemse druiven, nieuwe streken en geen dertien-in-een-dozijn producent te ontdekken. Langzaamaan breiden we ons portfolio uit met wijnhuizen uit bijzondere wijnstreken van West-Europa, die elk hun eigen unieke verhaal hebben. Denk aan de Duitse Becker Landgraf uit Rheinhessen. In 2017 waren zij een van de eerste wijnhuizen die lid werden van ‘Maxime Herkunft Rheinhessen’. Een groep producenten die Rheinhessen van hun beste kant laten zien. Zij maken wijnen met strenge regels om zo het beste te laten zien wat het gebied te bieden heeft.

Een andere, exclusieve import is de Ilumo, een wijn die we samen met de wijnmaker hebben samengesteld. Het begon bij de geboorte van Milou, het eerste kind van Alexander. Om dit groots te vieren zijn we een samenwerking aangegaan met een wijnproducent uit het zuiden van Frankrijk: zij produceren voor ons een rode en witte wijn, die wij hebben samengesteld. De naam Ilumo is een anagram van Milou. Het etiket is ontworpen door Jamie Nee, een Utrechtse ontwerper. De man en vrouw op het label symboliseren de vader en moeder met een levensboom in het midden. Naast de symboliek zijn het twee mooie wijnen geworden die je kunt inzetten tijdens de borrel, een feestje, maar die ook te vinden zijn in de Utrechtse horeca.

Hieronder vind je de wijnhuizen die we op dit moment rechtstreeks importeren. Natuurlijk staan we niet stil. Verwacht in de toekomst nieuwe eigen import uit onder andere Piëmonte (Italië) en Portugal. Heb je specifieke vragen over een wijnhuis of een bepaalde wijn? Laat het ons weten en stuur ons een mailtje.


Becker Landgraf

Rheinhessen, Duitsland

Team Becker Landgraf, met in het midden Julia en Johannes Becker Landgraf,

Het wijngoed Becker Landgraf van Julia en Johannes Landgraf (vandaar de naam J2) ligt in het hart van Rheinhessen. Samen zetten zij de traditie van hun twee wijnmakersfamilies voort, waarbij ze een eigen twist aan het proces geven. Zij zijn gepassioneerde wijnmakers met een down-to-earth mentaliteit, en streven ernaar om wijnen te maken die dicht bij de natuur staan.

Het kenmerkende karakter van de wijnen komt voort uit hun wijngaarden. Ze doen zoveel mogelijk natuurlijk: ze gebruiken natuurlijke humus, irrigeren niet, en gebruiken geen kunstmest. Dit zorgt ervoor dat de wijnstokken diepe wortels ontwikkelen, met een stabiele groei als gevolg. Verder wisselen ze de wijngaarden doelgericht af met ongecultiveerd groen, om overbelasting van de bodem te voorkomen. Tot slot besteden ze intensieve aandacht aan de wijnstokken: ze snoeien gericht en plukken de druiven handmatig in verschillende stadia.

Julia en Johannes zijn lid van Maxime Herkunft en produceren wijnen in drie oplopende klassen:

  • Gutswein. Zelfs met hun basislijn bieden ze een hoge kwaliteit. De druiven worden op dezelfde zorgvuldige wijze behandeld en geplukt als de druiven voor hun hogere klasse wijnen. Dit zijn frisse fruitige witte wijnen en delicate rode wijnen. De wijnen zijn lekker om zo te drinken, maar combineren ook goed met een lichte maaltijd.
  • Ortswein. De druiven voor deze wijnen komen van de beste wijngaarden rondom Petersberg in Gau-Odernheim en worden handmatig gesnoeid en geplukt. Bij alle wijnen wordt een passende houtopvoeding gezocht, dus zelfs de witte wijnen hebben een (gedeeltelijke) houtrijping. Dit zorgt voor complexe, maar elegante wijnen, die sterk gekarakteriseerd worden door de specifieke bodem waar de wijnstokken groeien.
  • Lagenwein (single vinyard wine). Voor deze wijnen wordt een (handmatige) selectie gemaakt van de beste druiven van de beste wijngaarden: Herrgottspfad, Rosenberg en Ölberg. Dit zijn expressieve, indrukwekkende wijnen met een sterk karakter. Bovendien zijn deze wijnen zeer geschikt om te ouderen.

Rudi Rüttger

Pfalz, Duitsland

Al sinds 1643 is dit wijnhuis een familiebedrijf. Rudi Rüttger heeft – na ervaring opgedaan te hebben in o.a. Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, en Duitsland – de primaire verantwoordelijkheid voor de wijnen van het familiebedrijf op zich genomen. Samen met zijn ouders onderhoudt hij de wijngaarden en wijnkelders, af en toe bijgestaan door zijn broer en zus.

Hun percelen Feuermännchen, Schlossber, en Sonnenberg behoren tot de wijngaard “Höllenpfad” in het Middeleeuwse dorp Neuleiningen. Zij profiteren van verschillende microklimaten en van de grens tussen kalksteenrots en zandsteen, die precies door het dorp loopt. Daardoor hebben ze op een kleine afstand een grote variëteit in terroir. Omdat zij de percelen door en door kennen, kunnen zij de kwaliteiten ervan optimaal benutten door het werk in de wijngaard hierop aan te passen en verschillende vinificatie toe te passen.

Witte Wijnen

De focus van Rudi ligt bij de witte wijnen op de typisch Duitse druivenrassen Riesling, Grauburgunder (Pinot Gris), en Weissburgunder (pinot blanc). De stijl is over het algemeen fris fruitig met een lichte minerale invloed die de wijn diepgang geeft. Daarnaast heeft hij enkele nieuwe druivensoorten aangeplant als Sauvignon Blanc, Chardonnay, en de minder bekende Bacchus druif.

Rode Wijnen

Rudi produceert voornamelijk Spätburgunder (Pinot Noir), omdat deze druivensoort heel goed gedijt op de kalksteenbodem en in het matig koel klimaat. Daarnaast produceert hij al lange tijd, maar in beperktere kwantiteit St. Laurent en Dornfelder. Maar ook een a-typisch stevige houtgerijpte Blaufränkisch ontbreekt niet. De rode wijnen krijgen een relatief lange maceratie, waardoor een natuurlijke malolactische vergisting plaatsvindt. Dit geeft de wijnen meer structuur en een zachter karakter.


Artisan Wines

Burgenland, Oostenrijk

Franz Scnheider, eigenaar van Artisan Wines, met zijn familie

Het koppel Franz Schneider en Ulrike Schmied is de drijvende kracht achter Artisan Wines. Zij zien wijnmaken als ambacht en blijven daarom graag zelf in contole over de wijnvelden en vinificatie. Zowel bij het verbouwen van de druiven en tijdens de vinificatie gebruiken zij een combinatie van traditionele en moderne methoden.

Ze bezitten een zevental wijngaarden rondom Halbturn. Dit ligt in Burgenland, tussen de Neusiedler See en de grens met Hongarije. Het terroir van de verschillende wijngaarden loopt erg uiteen: van zware kleigronden tot kiezelgronden, met verschillen in bezonning en in de intensiteit van de wind.

Duurzaamheid staat bij hen hoog in het vaandel. Belangrijk vinden zij kwaliteitsoptimalisatie, het voorkomen van plagen, en het minimaliseren van de belasting op het milieu. Zij bereiken dit met een uitgebalanceerde combinatie van biologische, mechanische, en chemische maatregelen. Deze mix van maatregelen minimaliseert de interferentie met de natuur en vermindert de CO2-uitstoot.

Witte Wijnen

Tijdens de fermentatie van de witte wijnen wordt de temperatuur nauwgezet gestuurd, om optimale smaak en expressie in de wijnen te verkrijgen. Voor de verder rijping van wordt, afhankelijk van de soort wijn, gebruik gemaakt van roestvrijstalen tanks of Hongaarse barriques en tonneaux.

Rode Wijnen

De rode wijnen van Artisan worden allen op klassieke wijze vergist, in open houten vergistingswijze. Vervolgens ondergaan alle rode wijnen ook een malolactische vergisting. Voor de rijping van de rode wijn gebruiken ze uitsluitend houten vaten. Grote, 35 jaar oude, houten vaten (2000 L) voor minimale beïnvloeding door het hout; en kleine vaten van eiken en acaciahout voor een meer uitgesproken houttoon. Het voordeel van hout ten opzichte van roestvrijstaal is de minimale luchtdoorlating van het hout, wat zorgt voor een elegante rijping.


Bodegas Tarón

Rioja, Spanje

Impressie van de oogst van de druiven voor de Cepas Centenarias bij Tarón

Tarón is het meest noordelijke wijnhuis in de DOCa Rioja. Het gebied, gelegen rond vier kleine dorpen, kent een lange historie met het verbouwen van druiven voor de wijnproductie. In totaal bezit Tarón 700 hectares aan wijngaarden. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 50 jaar.

Het gebied kenmerkt zich door een Atlantisch klimaat met extreme weersomstandigheden die ervoor zorgen dat de druiven niet al te makkelijk groeien. Bovendien behoren een aantal van hun wijngaarden tot de hoogste van de regio, op 700 meter boven zeeniveau. Dit zorgt voor een specifiek karakter van de regio en de druiven. Tarón probeert het karakter van het gebied zo goed mogelijk in hun wijnen terug te laten komen. Zij doen dit door inheemse druivensoorten te gebruiken en door toepassing van een afgewogen combinatie van historische kennis en moderne technologieën.

Witte Wijnen en Rosé

Voor hun witte wijnen gebruikt Tarón hoofdzakelijk de inheemse Viura druif. Hun Rosado maken zijn van Viura en Garnacha. De hoge ligging van de wijngaarden en het Atlantische klimaat zorgen voor frisse wijnen met fijne zuren. Zij produceren zowel een droge stijl witte wijn als een houtgerijpte boterige stijl.

Rode Wijnen

De inheemse Tempranillo druif staat centraal bij hun rode wijnen. Het volle karakter van de druif gaat goed samen met het frisse microklimaat, wat leidt tot wijnen met een goede balans tussen kracht en elegantie. Bovendien lenen de wijnen zich bijzonder goed voor oudering op vat of fles.


Brothers in Wine

Puglia, Italië

Brothers in Wine is het familieproject van de Rocca Wine Company, een echt familiebedrijf dat al meerdere generaties hun tradities en passie voor wijn doorgeeft aan de nieuwe generatie. Het bedrijf wordt geleid door vier broers, Paolo, Marco, Luca, en Matteo (de vierde generatie). Emanuele en Vittoria, uit de jongste generatie wijnmakers, hebben dit nieuwe label opgezet, dat op meerdere manieren verwijst naar familie, broers, en samenzijn: “Ook door samen wijn te drinken, voel je je als broers van elkaar.”

Rode Wijnen

Voor hun rode wijnen hebben ze met opzet autochtone druiven uit Puglia geselecteerd, omdat deze het best de terroir van de regio en hun traditie van wijn maken representeren. De wijnen hebben een aansprekend karakter en worden getypeerd door zongerijpt fruit, fijne kruidige aroma’s, en een volle afdronk.


Faliero – Dezzani

Piëmonte, Italië

Faliero is het label waaronder wijnmaker Dezzani zijn wijnen op de buitenlandse markt brengt. Sinds 1934 maakt de familie Dezzani wijn in Monferrato, Piëmonte. Sinds de jaren ’70 en ’80 genieten hun wijnen enorme bekendheid in Italië, omdat zij erg goed het typische karakter van Piëmonte in hun wijn weten te vangen. Inmiddels staat Luigi (Jr.) Dezzani, de derde generatie, aan het roer van het wijnhuis. Onder zijn leiding is deze lijn doorgezet, met meer verschillende wijngaarden en wijnen, en meer aandacht voor samenwerking en de buitenlandse markt.

Dat hun wijnen van hoge kwaliteit zijn en zo goed het typische karakter van Piëmonte weten te vangen, hebben ze onder andere te danken aan de wijngaarden: de Dezzani familie beschikt namelijk over de beste wijngaarden in Langhe, Roero, en Monferrato. Daarnaast is het wijnmaken er bij Luigi natuurlijk met de paplepel ingegoten. Met veel passie en kennis proberen zij elk jaar weer de beste kwaliteiten uit de druiven naar boven te brengen.

Een impressie van de wijngaarden en de vinificatie bij de familie Dezzani

De Wijnen

Natuurlijk pronken ze met krachtige rode wijnen uit bekende appellations Barolo, Barbaresco, en Asti. Daarnaast hebben ze minder bekende, maar zeker zo bijzondere, wijnen in hun repertoire. Bijvoorbeeld de Appassimento, gemaakt van druiven die ze hebben laten indrogen aan de stok, of de Roero Arneis, een witte wijn gemaakt van de Arneis druif, een ras dat je eigenlijk alleen in Piëmonte tegenkomt.


Parras Wines

Dão / Lisboa / Alentejo, Portugal

Parras Wines is een jong, modern bedrijf, opgericht door Luís Vieira in 2010. Eind vorige eeuw begon Luís zijn wijnavontuur met de aankoop van het wijnhuis Quinta do Gradil. Van lieverlee kocht hij meer wijngaarden èn ging ook samenwerkingen aan met wijnboeren uit andere regio’s. Dit is uitgegroeid tot een samenwerkingsverband waarmee Parras Wines de veelzijdigheid en het karakter van de verschillende Portugese wijngebieden viert.

Parras bezit eigen wijngaarden in de gebieden Lisboa en Alentejo. Daarnaast werken zij samen met wijnboeren in de regio’s Douro, Vinhos Verdes, Dão, en Tejo. De lokale wijnboeren beschikken over grote expertise wat betreft het gebied, de terroir, en de druivenstokken. Samen met het team wijnmakers van Parras, onder leiding van Carlos Eduardo, zorgen zij dat de kwaliteiten van het gebied optimaal vertaald worden naar een karakteristieke wijn.

Evidência – Dão, Portugal

De Evidência wijnen zijn ontstaan uit een samenwerking met wijnboeren uit de Dão, een van de oudste wijnregio’s uit Portugal. De regio wordt (letterlijk) gevormd door de omliggende bergketens en de twee rivieren, de Dão en de Mondego, die het gebied doorkruisen. Door de bergachtige begrenzing van het gebied wordt het beschermd van maritieme invloeden, waardoor er een zacht Mediterraan binnenlands klimaat heerst. De hoge ligging van het gebied (drie kwart van het gebied ligt op een hoogte van 400 tot 700 meter) zorgt voor voldoende frisheid. De bodem bestaat hoofdzakelijk uit graniet, en voor een klein gedeelte uit zachtere leisteen.

Voor hun wijnen gebruiken ze hoofdzakelijk de twee typische druivenrassen uit deze regio: encruzado voor wit en touriga nacional voor rood. In het milde klimaat van de Dão levert dit elegante, fruitige wijnen op. De reserve wijnen hebben een intensieve houtrijping gehad, dit geeft meer complexiteit en stevigheid aan de wijnen.

Quinta do Gradil – Lisboa, Portugal

De plek waar het in 1999 voor Luís Vieira allemaal begon. Na het kopen van dit historische wijnhuis, heeft hij het wijnhuis en de wijngaarden compleet gerenoveerd en vanaf het begin ingezet op het produceren van kwalitatief hoogstaande wijnen, in een typische stijl kenmerkend voor de regio.

Overzicht van het wijnhuis en de omliggende wijngaarden

De basis voor de verschillende wijngaarden bestaat hoofdzakelijk uit klei of kalksteen. De selectie van aangeplante druivensoorten houdt een mooie balans tussen authentieke druivensoorten – die al generaties goed gedijen in deze wijngaarden – en nieuw geïntroduceerde druivensoorten, speciaal geselecteerd op hun compatibiliteit met het terroir en (micro)klimaat. Een greep uit hun selectie: arinto, viosinho, alvarinho, alicante bouschet, touriga nacional, syrah.

Wijnmaker Tiago Correia en Bento Rogado leiden het werk in de wijngaarden en het maken van de wijn in goede banen. Voor hen staat de druif voorop. Op basis van de kwaliteit van de oogst van elk jaar en de wijngaard waar de druiven van afkomstig zijn, bepalen zij voor welke wijn de druiven het meest geschikt zijn en hoe deze opgevoed gaat worden. Zo proberen zij uit elke druif het beste potentieel te krijgen.

Castelo dos Mouros – Alentejo, Portugal

In het binnenland van de Alentejo bezit Parras een aantal wijngaarden in het noorden van de regio (ter hoogte van Lissabon), nabij Redondo, niet ver van de Spaanse grens. De zonnige heuvels van het wijnhuis staan beplant met veel verschillende druivenrassen en olijfbomen. De nabijgelegen plassen en meren geven de nodige verkoeling aan de regio. De bodem bestaat hoofdzakelijk uit graniet.

Op hun wijngaarden verbouwen ze een grote verscheidenheid aan druivenrassen. De nadruk ligt hierbij op inheemse rassen, zoals antão vaz, roupeiro, en arinto voor de witte wijnen, en aragonez, trincadeira, alicante bouschet, en touriga nacional voor de rode wijnen.

De naam voor deze wijnen is afgeleid van een Moorse vestiging nabij de wijngaarden, een van de historische sporen die zij hebben nagelaten in het Portugese landschap.


Domaine de Laxé

Gascogne, Frankrijk

De broers Rémy en Eric in hun wijnkelder

De broers Rémy en Eric staan samen aan het roer van het wijnhuis Domaine de Laxé. Hun opa is ruim 60 jaar geleden met zijn familie vanuit Algerije naar de Gascogne geëmigreerd. Samen met zijn zonen heeft hij hier het landgoed opgebouwd. Een uitgestrekt wijndomein waar ze typische Gascogne wijnen produceren.

Deze solide en traditionele basis hebben Rémy en Eric voortgezet, maar ook gemoderniseerd. Zo hebben ze het afgelopen decennium hard gewerkt om de wijngaarden en hun werkwijze volledig biologisch te krijgen.

Het wijngoed van 90 hectare strekt zich uit over heuvels met klei- en kalksteenplateaus. Op de wijngaarden hebben ze enerzijds druiven aangeplant die typisch zijn voor de Gascogne en Zuid-Frankrijk. Denk aan colombard, ugni-blanc, petit en gros manseng voor de witte wijn, en tannat voor rood. Dit hebben ze aangevuld met een aantal meer internationale druivenrassen als chardonnay, sauvignon blanc, merlot, en syrah.

Deze verschillende type druiven combineren ze in cuvées om te komen tot karakteristieke wijnen die optimaal het karakter van de streek laten zien. Hun wijnen variëren van fris, sappig, en zonnig, tot serieuze houtgerijpte krachtpatsers.


Domaine Solence

AOP Ventoux, Rhônevallei, Frankrijk

Anne-Marie en Jean-Luc in hun wijngaard

Anne-Marie en Jean-Luc hebben elkaar ontmoet op tijdens hun studie aan de universiteit in Montpellier. Beiden hadden ze de wens om een wijnhuis op te richten. Dus zo gezegd, zo gedaan. Ze vonden een mooie plek op een heuvel tussen de de Mont Ventoux en de Mont Vaucluse. Meteen van de start hebben ze besloten het anders aan te pakken dan de andere wijnboeren en volledig biologisch te werken, als eerste in de AOP Ventoux.

De wijngaarden, 14 hectare in totaal, liggen verdeeld over twee verschillende typen terroir. Het ene deel bestaat met name uit kalksteen en afgezet slib, dit deel is relatief warm. In deze wijngaarden hebben ze hun stevige rode druiven aangeplant, o.a. syrah, grenache, en marselan. Het andere deel is koeler en bestaat hoofdzakelijk uit leem en klei, ideaal voor de druiven die ze gebruiken voor hun witte en rosé wijnen.

De opvoeding van de wijn gebeurd in RVS tanks en houten vaten. Elke plot wordt apart gevinifieerd, zodat de kwaliteiten optimaal tot uiting kunnen worden gebracht. Vanuit dit resultaat stellen zij vervolgens elke cuvée samen.


Domaine Lombard

Brézème, noordelijke Rhône, Frankrijk

De wijngaarden en “La Tour de Diable”

De wijngaarden van Jonathan, een jonge en zeer enthousiaste wijnmaker, liggen in Brézème, een kleine appellation in het noorden van de Rhône, iets ten zuiden van Hermitage en Cornas. Sinds 2012 heeft hij het domein overgenomen. Met veel trots zet hij de wijnbouwtraditie in deze streek voort. Echter heeft hij er ook voor gezorgd dat het domein met zijn tijd mee gaat en sinds 2021 zijn hun wijnen bijvoorbeeld biodynamisch gecertificeerd.

Het gebied waar hun wijngaarde liggen, is heuvelachtig en de bodem wordt gekenmerkt door kalksteenmergel met hoge concentraties van afwisselend ijzermineralen, zand, of grote kiezels. Ze hebben typische druiven voor de Rhône vallei aangeplant staan, waaronder een paar zeldzame en moeilijke druivensoorten. Natuurlijk bestaat het merendeel uit Syrah (10 ha), maar daarnaast hebben ze ook marsanne (4 ha), roussanne (2,5 ha), viognier (2 ha) aangeplant staan.

Voor het maken van hun wijnen benutten ze niet alleen de mogelijkheden van de verschillende druiven die ze aangeplant hebben staan, maar maken ook gebruik van veel verschillende methoden die voorhanden zijn om de wijn te laten rijpen. Afhankelijk van de wijn die ze maken en de druiven die ze gebruiken, kiezen ze de optimale rijpingsmethode. Naast verschillende typen houten vaten, maken zij ook gebruik van amforen. Omdat amforen poreus zijn, zorgen zij door contact met lucht voor een vergelijkbare rijping als houten vaten, zonder dat zij smaak meegeven aan de wijn. Verder maken zij (in beperktere mate) gebruik van betonnen en RVS tanks.

Door relatief lange rijping op vaten en amfoor en natuurlijk de krachtige druivenrassen die zij gebruiken, zijn de meeste van hun wijnen lange tijd te bewaren. 12 tot 20 jaar zijn geen uitzondering.


Domini del Leone

Veneto, Italië

De wijngaarden van “Domini del Leone”

Domini del Leone

De gevleugelde leeuw siert de etiketten van de wijnen van Domini del Leone. Deze leeuw, het symbool van Sint-Marcus, belichaamt de essentie van Venetië. Een stad doordrenkt van geschiedenis van veroveringen, handel, macht en, niet te vergeten, charme. Binnen deze geschiedenis vinden we het wijnhuis, dat nauw verbonden is met het verleden, evenals de wijnstokken die diepgeworteld zijn in de regio Veneto.

De wijngaarden van Domini del Leone strekken zich niet alleen uit over de regio Veneto, maar ook in Valpolicella. Te midden van de Veneto-regio bevindt zich een weelderige oase van groen, omringd door water en bomen, slechts enkele kilometers verwijderd van de Adriatische Zee. De bodem speelt hier een cruciale rol; een eeuwenoude mix van klei en kalksteen die zijn oorsprong vindt in het Pleistoceen, ergens tussen elfduizend en 2,5 miljoen jaar geleden. Elk sediment van de zee werd samengeperst door het gewicht van het water, voordat de zee zich uit dit gebied terugtrok.

Bewustzijn, Genot en Kwaliteit – De Drijfveren van Domini del Leone

Domini del Leone beschouwt geschiedenis als een goede leermeester. Ze erkennen dat het land niet aan hen toebehoort; ze bewonen het slechts voor een tijdje en laten het dan achter. Daarom is het hun plicht om dit land te koesteren en te bewaren voor de komende generaties. In hun wijngaarden omarmen ze de principes van biologische landbouw en, waar mogelijk, de filosofie van biodynamische landbouw volgens de inzichten van Steiner.

Zowel op het land als in de kelder bannen ze pesticiden, herbiciden en chemische meststoffen uit. Ze koesteren hun wijngaarden met natuurlijke producten en laten tussen de wijnstokken bodembedekkers gedijen. Dit bevordert een uitgebreide biodiversiteit en trekt onder andere bijen en andere bestuivers aan die bijdragen aan het welzijn van de wijngaarden.

Micro-organismen, insecten en andere levende wezens verenigen zich om de wijnstokken te wapenen met hun eigen verdedigingsmechanismen. Bij Domini del Leone is het een diepgewortelde overtuiging dat de wijnstokken floreren in een levendige omgeving, en zij zetten zich in om deze omgeving te koesteren. Met de grootste zorg worden de druiven op het optimale moment geoogst en in optimale conditie naar de kelder gebracht. Lokale gisten en innovatieve technologieën worden ingezet om interventie te minimaliseren en het sulfietgehalte te beperken, wat resulteert in voortreffelijke wijnen die de essentie van het terroir weerspiegelen.